Sisältöön »
Biojätteen lajittelu on helppoa
 

Alueelliset biojätteen lajitteluohjeet

Biojätteiden lajitteluohjeissa voi olla eroja riippuen siitä missä päin Suomea biojäteroskiksen ääressä ollaan. Erot ohjeissa johtuvat siitä, mikä on biojätteen käsittelytapa. Esimerkiksi biokaasulaitoksessa mädätettävien tai laitoksessa kompostoitaviin biojätteisiin voi laittaa hiukan eri jätteitä kuin bioetanolin valmistukseen käytettäviin biojätteisiin. Varmista oman alueesi jätelaitokselta biojätteen lajitteluohje.

Kotikompostoriin lajiteltavat biojätteet ovat melko lailla samanlaiset kuin erilliskerättävään biojätteeseen. Kompostointiin ohjeita löydät täältä.

 
 

Lajitteluohjeet

 

Lajitteluohjeet

Etsi luettelosta kunta, jossa olet. Löydät sitä kautta alueelliset lajitteluohjeet.

 
kompostorin-tyhjennys-pieni.jpg

Kompostointi on helppoa ja hyödyllistä

Kotikompostointi on pientaloasujalle vaihtoehto biojätteiden erilliskeräykselle. Kompostointi säästää biojäteastian tyhjennysten verran rahaa kuukaudessa ja tuottaa pienellä vaivalla kotipihalle ravinteikasta multaa. Sivustolta löytyvillä ohjeilla pääset nopeasti kompostoinnissa vauhtiin.

Muista tehdä jätehuoltoviranomaiselle ilmoitus kompostoinnista. Näin saat vapautuksen biojätteen erilliskeräyksestä.

Lue Lisää!

tiesitko-taman-1.jpg

Tiesitkö tämän biojätteistä?

Artikkelit

Biojätteestä liikkuu monia tarinoita; tosia ja urbaaneja legendoja. Keräämme tänne asiantuntijoiden toimittamaa biojätefaktaa sekä linkkejä muissa mediassa julkaistuihin juttuihin.

Lue lisää »

tiesitko-taman-2.jpg

Tiesitkö tämän biojätteistä?

Tilastot

Kuinka paljon biojätettä yksi ihminen tuottaa päivässä, entä viikossa taikka vuodessa. Pienistä kasoista kasvaa suuri kasa. Keräämme tänne tietoa ja numeroita siitä, kuinka paljon ja mitä kaikkea sillä saadaan aikaan.

Lue lisää »

tiesitko-taman-3.jpg

Tiesitkö tämän biojätteistä?

Hyödyntäminen

Biologinen käsittely on merkittävä osa yhdyskuntien jätehuollon kokonaisuutta. Biologisella käsittelyllä eloperäinen jäte muutetaan haitattomaan ja turvalliseen muotoon sekä kierrätetään käytettäväksi maanparannusaineina tai biopolttoaineena.

Lue lisää »