Biojätteiden lajitteluohjeissa voi olla eroja riippuen siitä missä päin Suomea biojäteroskiksen ääressä ollaan. Erot ohjeissa johtuvat siitä, mikä on biojätteen käsittelytapa. Esimerkiksi biokaasulaitoksessa mädätettävien tai laitoksessa kompostoitaviin biojätteisiin voi laittaa hiukan eri jätteitä kuin bioetanolin valmistukseen käytettäviin biojätteisiin. Varmista oman alueesi jätelaitokselta biojätteen lajitteluohje.
Kotikompostoriin lajiteltavat biojätteet ovat melko lailla samanlaiset kuin erilliskerättävään biojätteeseen. Kompostointiin ohjeita löydät täältä.
Kotikompostointi on pientaloasujalle vaihtoehto biojätteiden erilliskeräykselle. Kompostointi säästää biojäteastian tyhjennysten verran rahaa kuukaudessa ja tuottaa pienellä vaivalla kotipihalle ravinteikasta multaa. Sivustolta löytyvillä ohjeilla pääset nopeasti kompostoinnissa vauhtiin.
Muista tehdä jätehuoltoviranomaiselle ilmoitus kompostoinnista. Näin saat vapautuksen biojätteen erilliskeräyksestä.
Biojätteestä liikkuu monia tarinoita; tosia ja urbaaneja legendoja. Keräämme tänne asiantuntijoiden toimittamaa biojätefaktaa sekä linkkejä muissa mediassa julkaistuihin juttuihin.
Kuinka paljon biojätettä yksi ihminen tuottaa päivässä, entä viikossa taikka vuodessa. Pienistä kasoista kasvaa suuri kasa. Keräämme tänne tietoa ja numeroita siitä, kuinka paljon ja mitä kaikkea sillä saadaan aikaan.
Biologinen käsittely on merkittävä osa yhdyskuntien jätehuollon kokonaisuutta. Biologisella käsittelyllä eloperäinen jäte muutetaan haitattomaan ja turvalliseen muotoon sekä kierrätetään käytettäväksi maanparannusaineina tai biopolttoaineena.