Sisältöön »
Lajittelu on cool
 

kivo-artikkelikuvat-vko3-492x492.jpg

Lajittelu on cool – ja sen avulla ilmastokin voi olla

Mitä isompi osa jätteistä kierrätetään, sitä enemmän materiaalit pysyvät kierrossa ja luonnonvaroja säästyy. Kun lajittelet, saat aikaan polttoainetta, energiaa, uusia tuotteita ja pakkauksia.

Kierrätetyistä lasipakkauksista saadaan uusia lasipakkauksia, metallista uutta metallia. Kartongista uusiokartonkia ja täysin uusia tuotteita, muovipakkauksista uusiomuovia teollisuuden tarpeisiin. Vanha paperi puolestaan uudistuu sanomalehti- tai pehmopaperiksi.

Lajittelun ja kierrätyksen avulla pidämme materiaalit kierrossa ja säästämme arvokkaita luonnonvaroja. Aika painava syy lajitella jätteet oikein. Mutta mitä käy biojätteelle?

Ois vähän tekemistä!

Suomen ympäristökeskus arvioi, että biojätteestä kierrätetään tällä hetkellä alle puolet. Suomen jätesuunnitelman tavoite taas on, että vuoteen 2023 mennessä, siis jo ensi vuonna, biojätteestä hyödynnetään jopa 60 prosenttia.

Polttokelpoisen sekajätteen pussista jopa kolmasosa on biojätettä. Siis ihan liikaa! Biojäte on arvokas raaka-aine, jonka ravinteita ei kannata hukata polttamalla niitä sekajätteen mukana. Huolellisella lajittelulla varmistat, että jätteet käsitellään oikein, eikä niistä aiheudu haittaa ympäristölle tai ihmisten terveydelle. Samoin kestävillä kulutusvalinnoilla vähennät ympäristövaikutuksia, joita luonnonvarojen kulutukseen aina liittyy.

Biojäteastian seisominen pihalla ei yksinään riitä. Siispä lajittelemaan!

Virtaa luuriin ja löpöä autoon

Biojäte mädätetään biokaasulaitoksessa tai kompostoidaan. Tiesitkö, että siitä saadaan energiaa moneen peliin? Tässä muutama juttu, joka ehkä motivoi sinuakin biojätteen lajittelun mestariksi:

  • Kaipaavatko pellot tai viherkasvit kukoistusta? Biojätteestä valmistetaan ravinteikasta lannoitetta, jota hyödynnetään esimerkiksi maanviljelyssä.
  • Biojätteestä tehdään biokaasua, eli kotimaista sähköä ja lämpöä. Biokaasulla kulkevat myös autot ja rekat. 
  • Bensiinistä 10 prosenttia korvataan etanolilla, jonka raaka-aineena biojäte myös toimii. Miljoonien suomalaisten bensiinillä kulkevat autot liikkuvat perunankuorilla, vanhalla leivällä ja kahvinporoilla.
  • Akku lopussa? Yhdestä kilosta biojätettä riittää 100 tuntia virtaa puhelimeen.

Kurkkaa lisää esimerkkejä siitä, mihin vain kilo biojätettä pystyy.

Viikon lajitteluhaaste: tutustu lajitteluohjeisiin ja ota kuva omista biojätteistäsi. Osallistu haasteeseen ja voita palkintoja täällä.

Lähteitä:

 
 

« Takaisin

 

Lajitteluohjeet

Etsi luettelosta kunta, jossa olet. Löydät sitä kautta alueelliset lajitteluohjeet.