Sisältöön »
Hän, mikä hävikki?
 

kivo-artikkelikuvat-vko2-492x492.jpg

Häh, siis mikä hävikki?

Suomessa syömäkelpoista ruokaa menee joka vuosi hukkaan 360 miljoonaa kiloa. Koko maailmassa kaikesta tuotetusta ruoasta 30 prosenttia kokee saman kohtalon. Mitä hävikki on ja miksi sitä pitää vähentää?

Ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka on jostain syystä jäänyt syömättä ja päätynyt jätteeksi. Kotona hävikkiä syntyy monista syistä: ostoslista unohtuu kotiin ja ruokaa ostetaan summamutikassa, ruoka piiloutuu jääkaapin perukoille ja löytyy myöhemmin vähemmän edustavassa kunnossa tai luovuus ei kukikaan, kun tähteistä pitäisi loihtia lunchia. Hävikin määrää pitäisi vähentää tuntuvasti ympäri maailman, ja mikä parasta – jokainen meistä voi vaikuttaa!

Ruokaa roskiin = rahaa ja energiaa roskiin

Suurimpia tuhlareita ovat kotitaloudet, joissa ruokaa menee roskiin vuosittain noin 100 miljoonaa kiloa. Kotikeittiössä hävikkiin päätyy eniten vihanneksia ja hedelmiä, kakkosena tulevat leipä ja maitotuotteet. Kahvia kaadetaan viemäriin yhtä kahvikansalaista kohden noin 2,5 litraa vuodessa.

Kun ruokaa heitetään roskiin, heitetään sinne myös rahaa: hävikin mukana jokaisen suomalaisen lompakosta häviää vuodessa 100 euron siivu. Ruokahävikkiä vähentämällä voimme vähentää myös ruoantuotannon aiheuttamia kasvihuonepäästöjä ja vesistöjä rehevöittäviä päästöjä. Lompakko ja ilmasto kiittävät!

No mitä pitäis tehä?

Älä avaa roskista, avaa mielikuvituksesi! Nahistuneista vihanneksista voit valmistaa keiton, kuivuneista leivistä köyhiä ritareita ja perunoista tehdä seuraavana päivänä pyttiksen. Mahdollisuudet ovat rajattomat. Reseptivinkkejä löydät lisää täältä.

Selviytymisvinkkejä kauppareissulle: 

  • Kurkkaa jääkaappiin ja pakastimeen: ehkä kauppaan ei tarvitsekaan mennä.
  • Tee ostoslista ennen lähtöä, jotta et osta mitään turhaa.
  • Vältä kauppaan menemistä nälkäisenä.
  • Suosi pieniä pakkauskokoja. Kuulit oikein: roskiin menevä ruoka aiheuttaa enemmän päästöjä kuin sen roskiin heitetty tyhjä pakkaus.

Varmista kotiin tullessasi, että laitat nopeasti pilaantuvat tuotteet jääkaapin etuosaan ja käytät pakkaukset loppuun. Jos kaipaat apua ruokahävikin hyödyntämiseen, kurkkaa saasyoda.fi.

Viikon lajitteluhaaste: vähennä hävikkiä ja valmista hävikkiruokaa. Katso vinkkejä alla olevasta linkistä.

Lähteitä:

 
 

« Takaisin

 

Lajitteluohjeet

Etsi luettelosta kunta, jossa olet. Löydät sitä kautta alueelliset lajitteluohjeet.