Innehåll
Kevään tehokkain treeniohjelma
 

kivo-artikkelikuvat-vko2-492x492.jpg

Vaddå matsvinn?

Finländare slänger 360 miljoner kilo ätbar mat varje år. Hela 30 procent av all mat som produceras i världen möter samma öde. Vad är matsvinn och varför ska vi minska det?

Matsvinn är ätbar mat som av någon anledning blivit oäten och sedan slängs bort. Matsvinn uppstår i hemmen av många orsaker: inköpslistan blev hemma och man måste handla i blindo, maten gömmer sig längst in i kylskåpet och hittas senare i mindre aptitlig form, eller den kreativa gnistan saknas när man ska göra lunch på gårdagens matrester. Vi borde minska på matsvinn betydligt världen runt, och det bästa är att var och en kan påverka!

När du slänger mat, slänger du pengar och energi

De största slösarna är hushållen, där det slängs cirka 100 miljoner kilo mat varje år. I hemmaköken hamnar främst grönsaker och frukt i matsvinnet, nummer två är bröd och mjölkprodukter. Per varje kaffemedborgare häller vi ut cirka 2,5 liter kaffe i avloppet årligen.

När vi slänger mat, slänger vi också pengar: med matsvinnet förlorar varje finländare en hundralapp om året. Genom att minska på matsvinnet kan vi också minska på växthusgasutsläppen från matproduktionen och på utsläppen som övergöder våra vattendrag. Plånboken och klimatet tackar!

Så vad borde man göra då?

Öppna inte sopskåpet, öppna din fantasi! Du kan koka en soppa på skrumpnade grönsaker, göra fattiga riddare av torkat bröd och laga en pyttipanna på gårdagens potatis. Oändliga möjligheter! Fler recepttips hittar du här.

Överlevnadstips när du handlar mat:

  • Kika i kylskåpet och frysen: kanske du inte behöver handla trots allt.
  • Gör upp en inköpslista innan du åker, så du inte köper sådant du inte behöver.
  • Undvik att handla när du är hungrig.
  • Köp helst små förpackningar. Du hörde rätt: matsvinn orsakar mer utsläpp än de tomma förpackningarna som hamnar i soporna.

När du kommer hem, se till att ställa produkter som förfar snabbt i den främre delen av kylskåpet, och använd hela förpackningen. Om du letar efter fler tips att minska matsvinnet, kolla in saasyoda.fi.

Veckans sorteringsutmaning: minska på matsvinnet, laga svinnmat – och ta en bild på portionen. Delta i utmaningen och vinn priser här.

Källor:

 

« Tillbaka

 

Sorterings-
anvisningar

Välj din kommun i förteckningen.På så sätt hittar du sorteringsanvisningarna för ditt område.