Innehåll
Biojätteen se-lajittelu on helppoa
 
 

Artiklar

Bioavfallet behöver inte lukta i sommarvärmen heller

14.07.2021

Bioavfallet behöver inte lukta i sommarvärmen heller

Matrester som öppet lämnats fram i köket eller i sopkärlet en het sommardag kan locka till sig oönskade gäster, särskilt getingar. Getingarna kan både orsaka bekymmer för människor och husdjur och äventyra sopbilsförarens arbetarskydd. 

Därtill är många helt enkelt rädda för att bioavfallet luktar äckligt i sommarvärmen. Det är emellertid en myt att bioavfall oundvikligen luktar. Med enkla lösningar är det möjligt att hålla getingarna på avstånd, underlätta sin egen vardag och samtidigt göra en betydande klimatgärning. 

”Många låter helt bli att sortera bioavfall på grund av detta. Det blir ingen rutin när man är rädd för att det är illaluktande och svårt att sortera bioavfall. Samtidigt gör man emellertid sig själv en björntjänst, eftersom matrester och annat bioavfall kan lukta till och med mer i blandavfallet, om soppåsen förs ut mer sällan, berättar kommunikation specialist av Cirkulärkraft Finland (KIVO) Kaisa Halme. 

Med dessa tips förhindrar du luktolägenheter 

KIVO tipsar om några enkla knep som gör sorteringen enkel och trevlig. 

1. Häll vätskor i avloppet 

Låt vätskor och spad från matrester rinna av i avloppet innan du lägger dem i bioavfallspåsen. Kaffefiltret kan du låta torka en stund till exempel i sitt eget kärl på diskbänken. Därtill kan du lägga strimlad äggkartong, hushållspapper eller tidningspapper i bottnen av bioavfallspåsen för att suga upp överflödig fukt. På så sätt går påsen inte lätt sönder. Matolja ska förpackas och slängas i blandavfallet.  

2. Lägg avfallet i en påse och tillslut påsen 

Det viktigaste är att bioavfallet inte slängs löst till exempel i husbolagets gemensamma sopkärl. Papperspåsarna som finns allmänt tillgängliga på fruktavdelningen i butikerna lämpar sig utmärkt för bioavfall. Lägg avfallet i påsen och tillslut påsen noggrant – på så sätt får getingarna ingen festmåltid. Kreativitet uppmuntras också: i vissa delar av landet rekommenderas att man använder bl.a. flingpaket som bioavfallspåse. 

– Det är bra att kontrollera det egna områdets sorteringsanvisningar på webben, eftersom hur bioavfallet hanteras på området inverkar på vad man kan lägga i bioavfallet. Med anvisningarnas hjälp är sorteringen så enkel att alla klarar av den. 

3. Låt luften cirkulera 

En bra ställning för bioavfallspåsen är till exempel en plastkorg med hål, eftersom den är luftig och fukten kan dunsta bort. I ett tätt kärl börjar avfallet rutna. 

4. För ut bioavfallet tillräckligt ofta 

När det blir rutin att föra ut soppåsen, blir sorteringen också trevlig. 

– Om det känns som om bioavfallspåsen går sönder onödigt ofta, är ett enkelt knep att byta till en mindre soppåse och ett mindre sopkärl. En soppåse av lämplig storlek förs ut mer regelbundet utan att påsen hinner börja lukta. 

  

Undvik matsvinn i sommarvärmen 

Ännu viktigare är att minimera mängden onödigt bioavfall, dvs. matsvinn. 

1. Köp och tillred enligt behov, inte för säkerhets skull 

Under sommaren får och ska man naturligtvis äta gott. Till stugan åker man lätt med för stora matkassar, och för säkerhets skull slänger man hela paket i stekpannan. Det viktigaste är noggrann planering på förhand. Och när du tillreder endast en nödvändig mängd mat, hålls resten färsk i väntan på nästa måltid i kylen. 

2. Var noga med kylkedjan 

Kylkedjan kan brytas redan på butiksresan, eftersom produkterna börjar tina genast när de placeras i vagnen, för att inte tala om bagageutrymmet på en varm bil. Det är bra att alltid ta med en kylväska och kylklampar på handelsresan. Det är också bra att handla först på orten där stugan ligger. 

3. Resterna går bra att grilla

Överbliven mat lämpar sig utmärkt till exempel för grillen. 

– Finländarna är kreativa grillare på sommaren, så tillbehören från föregående måltid kan användas i många olika slags delikatesser. Färskpotatis är perfekt för grillen och såväl kött som grönsaker kan grillas tillsammans i folieknyten. 

  

Sorteringen av bioavfall utvidgas 

I juni godkände riksdagen den nya avfallslagen. Utgångspunkten för lagberedningen var Finlands ambitiösa mål för sorteringen. Av kommunalt avfall ska 55 procent återvinnas år 2025 och 65 procent år 2035. Nuvarande återvinningsgrad är cirka 42 procent. 

Vad gäller bioavfall innebär detta att separat insamling av bioavfall kommer inom de närmaste åren att komma till allt fler finländares egen gård. Närmare detaljer fastställs under hösten med separata förordningar. Enligt en uppskattning kan till och med 800 000 nya finländare genom reformen få ett bioavfallskärl på sin gård. 

”Det är bra att sorteringsmöjligheterna ökar. Detta är betydande även för att sorteringen av bioavfall har till och med större positiva miljöverkningar än plastsorteringen. Många kan emellertid agera redan nu. Enligt en undersökning är över en tredjedel av det blandavfall som går till förbränning bioavfall även hos dem som skulle ha möjlighet att sortera bioavfall hemma. Det finns alltså inget behov av att vänta på dessa reformer”, konstaterar Kaisa Halme. 

Separat insamling av bioavfall innebär att bioavfallet läggs i ett eget kärl som töms regelbundet med sopbil. Ett alternativ för separat insamling för invånare i småhus är hemkompostering av bioavfall. Separat insamlat bioavfall återvinns bl.a. genom produktion av biogas. 

Tilläggsinformation: Kaisa Halme, kommunkation specialist, Cirkulärcraft Finland rf KIVO, tfn. 040 869 8350

 

Sorterings-
anvisningar

Välj din kommun i förteckningen.På så sätt hittar du sorteringsanvisningarna för ditt område.