Innehåll
Biojätteen se-lajittelu on helppoa
 
 

Artiklar

Kaffe orsakar ett förrädiskt svinn – men är samtidigt lätt att sortera

29.04.2021

Kaffe orsakar ett förrädiskt svinn – men är samtidigt lätt att sortera

Finländarna är stolta över att vara en kaffenation. Oavsett om favoriten är den traditionella ljusa rosten eller en mörk rost med mera karaktär, förbrukar vi årligen nästan 10 kilo kaffe per person. Under ett år dricker världsmästarna alltså omkring 1 100 koppar.

En veckas kaffe i avloppet

Enligt en undersökning genomförd av Naturresursinstitutet och Paulig häller finländarna varje år ut ca 2,5 liter kaffe i avloppet. Det här motsvarar ungefär en veckas kaffekonsumtion – under sju dagar går alltså kalkylmässigt allt kaffe som dricks i Finland till spillo. Det motsvarar hela 13 procent av allt matsvinn som uppstår i hushållen: enbart frukt och grönsaker orsakar ett större svinn. Enligt undersökningen är det överlägset största skälet till kaffesvinn att man brygger för mycket på en gång.

Det finns all orsak att bete sig förnuftigare, och inte bara för den egna plånbokens skull. Kaffekonsumtionen ökar snabbt: enligt en prognos kommer kaffedrickandet att ha fördubblats i mitten av århundradet. Samtidigt lider också kaffeodlingen av klimatförändringen. I kaffets livscykel är det just odlingen och produktionsprocessen som orsakar den största (68 %) klimateffekten.

Kaffesumpen är lätt att sortera

Det uppstår naturligtvis också mer kaffesump hos oss än hos någon annan – tiotals miljoner kilo per år. En beklagligt stor del av sumpen hamnar ändå via blandavfallet i förbränningsanläggningen, trots att det rätta stället är bioavfallskärlet.

Om man inte har någon tidigare erfarenhet av att sortera bioavfall, är det enklast att börja med kaffesumpen: de duger som separat insamlat bioavfall i hela Finland.

Kaffesumpen blir bl.a. bioenergi och jordförbättringsmedel. Och effekten är ganska stor: med energin från sin sorterade kaffesump kan en genomsnittlig kaffedrickare brygga sitt morgonkaffe i tre månader.

De smartaste spartipsen för kaffe – så här minskar du svinnet

1. Brygg endast det du dricker

Det bästa sättet att minska på kaffesvinnet är förstås att brygga lagom mycket. Istället för att brygga en hel kanna åt gästerna för säkerhets skull, kan du brygga mer allt eftersom den första kannan blir tom.

Om du vill ha starkare arom kan du pröva en starkare rost istället för att öka mängden kaffe. Rågade kaffemått gör ofta bara kaffet bittert i smaken.

Källa: https://www.paulig.fi/kahvijutut/kahvinkeitto-ohje-paljonko-kahvia-kuuluu-mitata

2. Om du ändå bryggde för mycket, använd resterna 

Många tänker inte på att man kan använda överblivet kaffe i stället för att hälla det i avloppet. Om du fryser in kaffet i en form för iskuber kan du senare avnjuta det som iskaffe genom att tillsätta kall mjölk. Av kafferester gör du också en aromatisk glasyr för mockarutor och tårtor, eller varför inte en sås till varma rätter.

Källa: https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/2016082422215925

3.  Kaffesump som peeling eller i blomrabatten

Det här trodde du kanske inte, men kaffesump kan användas till mycket: i peelingkräm, som gödsel, för rengöring av kastruller och till med för sandning. Blanda till en ekologisk peelingkräm genom att tillsätta olivolja i kaffesumpen. Kaffe gödslar också blomrabatten – små mängder fuktig kaffesump passar utmärkt som gödsel för växter som trivs i sur jord, såsom rosor och hortensior. 

Ett behändigt sätt att använda kaffesump är för borttagning av fastbränd mat. Under vintern kan du strö kaffesump på den hala gården i istället för grus. Kaffesump ger lagom friktion och syrorna i sumpen bidrar till att smälta isen.

Källor:

https://yhdessa.fortum.fi/keittion-biojatteista-hyotyaineiksi-ala-heita-naita-pois

https://www.gardena.com/fi/puutarhaelamaa/puutarhalehti/yksinkertaisuutta-luonnosta-valmista-oma-lannoitteesi/

 

Sorterings-
anvisningar

Välj din kommun i förteckningen.På så sätt hittar du sorteringsanvisningarna för ditt område.